1. Візьміть предмет (годинник, ключ, тощо); роздивіться його уважно впродовж 30 секунд, потім заплющте очі та спробуйте якомога точніше його описати. Якщо деякі деталі не постають в уяві чітко, подивіться на предмет знову, потім заплющте очі і т.д. – до повного точного опису предмету.
  2. Створення “психічних карт” – це доволі просте завдання, яке не лише активізує роботу мозку, але й посилює його здатність запам’ятовувати нову інформацію. До того ж, практикування цієї вправи сприятливо впливає на розвиток просторового інтелекту. Завдання полягає у тому, щоб подумки намалювати карту якогось місця. Можете обрати те місце, яке ви ніколи не відвідували раніше, проте дуже хотіли би там побувати. Подумки пройдіть намальованим в уяві маршрутом, намагаючись кожного разу доповнювати карту новими деталями.
  3. Гра, в якій може приймати участь будь-яка кількість учасників. Наберіть декілька предметів, які мають характерний запах. Кава, мило, спеції, ароматичні масла – підійде все. Джерел запаху має бути хоча б з десять. Краще більше. Мета гри – впізнати суміш запахів. В невеличку чашку один учасник може змішати перець та засіб для миття посуду, інший гравець повинен НЕ ДИВЛЯЧИСЬ понюхати й назвати два складники, які присутні в новоутвореному ароматі. Всі джерела запахів повинні при цьому бути присутні на столі. Складніший варіант – змішувати три речовини. Зрозуміло, що рівень сприйняття запахів у кожної людини є свій, але в загальному зосередитись на своєму носі протягом хвилин сорока – це дуже хороша вправа для вашої уваги. Лише спробуйте і побачите, яка це цікава розвага.
  4. Один учасник малює на клаптику паперу декілька кольорових квадратиків. До десяти штук (хоча їхня кількість може бути значно більшою). Інші гравці не бачать, який саме порядок кольорів малюється. Пізніше учаснику з намальованими квадратиками потрібно розповісти історію, в якій він буде розказувати про кольори. Говорити слова “Чорний”, “Синій” і т.д. – не можна. Потрібно називати предмети, які даватимуть розуміння, який колір мається на увазі. Тобто: якщо у мене набір кольорів жовтий-зелений-червоний, я можу розповісти про те, як взяв в руки лимон, він впав на траву і з нього почала текти кров. Інші гравці повинні намалювати ряд кольорових квадратиків, які будуть розміщеті в тому ж порядку. Увага! Якщо якийсь колір повторюється декілька разів, то потрібно кожного разу говорити щось інше, натякаючи на нього. Тобто в одному випадку червоний може бути словом “кров”, в другому “вино”, у третьому “помідор”. Якщо діти (або дорослі!) справляються з тим, що розуміють, про які кольори Ви говорите, то далі повинні описувати кольори вони, наводячи різні асоціативні поєднання.

Джерело: https://www.facebook.com/dytyachyjpsyholog